Cum sa profiti de o zona libera in afacerile tale?
In sfera afacerilor se vehiculeaza de multe ori si notiunea de zona libera. Multe companii folosesc avantajele regimului de zona libera, insa in articolul ce urmeaza vreau sa va arat, mai concret, care sunt aceastea si cum poate firma ta sa deruleze afaceri profitabile printr-o zona libera.
Afacerile care au drept componenta principala operatiuni de import-export si, in special, relatii comerciale cu state din afara Uniunii Europene se pot folosi de o unealta buna pentru optimizarea din punct de vedere fiscal a costurilor. Din acest punct de vedere, Zona Libera Galati este unul din punctele de interes economic local dar si national la granita de Est a Uniunii Europene.
Cu totii stim ca in Uniunea Europeana exista zone libere in Europa. Ce sunt acestea?
Zonele libere sunt parti din teritoriul vamal al Comunitatii sau incinte situate pe acest teritoriu, separate de restul acestuia, in care:
a) marfurile necomunitare sunt considerate, in ceea ce priveste aplicarea drepturilor de import si a masurilor de politica comerciala la import, ca neaflandu-se pe teritoriul vamal al Comunitatii, atat timp cat nu sunt puse în libera circulatie sau plasate sub un alt regim vamal, nici utilizate sau consumate in alte conditii decat cele prevazute in reglementarile vamale;
b) marfurile comunitare, pentru care exista o astfel de dispozitie in conformitate cu legislatia comunitara care reglementeaza domenii specifice, beneficiaza de masurile legate in mod obisnuit de exportul marfurilor, pe baza plasarii lor într-o zona libera sau un antrepozit liber.
Zona libera – locul unde poti dezvolta o afacere.
Ce fel de afacere? Ei bine, cam orice tip de afacere de la productie la comert sau doar tranzit de marfuri.
Bineinteles, de regimul de zona libera pot profita mai mult acele firme / afaceri care au legatura cu comertul international. Chiar global, as putea zice. De ce?
Economia globala actuala a modificat deja modul in care sunt produse bunurile. In prezent, componente fabricate intr-o tara sunt din ce in ce mai des asamblate in alta si apoi vandute in o a treia tara.
In aceste noi conditii ale globalizarii, capata din ce in ce mai multa importanta folosirea unor unelte care sa optimizeze aceste fluxuri de marfuri. In acest sens, zonele libere sunt cele mai potrivite unelte de optimizare atat a flucurilor de marfa cat si a celor financiare ale companiilor.
Care ar fi modurile concrete in care poti opera afaceri printr-o zona libera? Vom lua cateva cazuri de operare concrete, respectiv, productia/fabricarea si tranzitul sau comertul cu antrepozitare.
Cum poti profita de zona libera in cazul productiei de bunuri?
Este bine de notat ca in Zona Libera Galati mai poti gasi inca suficient spatiu pentru dezvoltarea oricarui tip de investitie de productie. Terenurile pe care ti le pune la dispozitie Zona Libera Galati sunt terenuri de tip industrial si se afla la periferia si in afara orasului dar suficient de aproape de aglomerarea urbana Galati-Braila pentru a avea acces usor la forta de munca calificata.
Sa zicem ca vrei sa produci conserve de peste si ai construit o linie de productie si un depozit frigorific pe un teren concesionat in Zona Libera Galati.
Este bine sa retii ca poti concesiona teren la preturi minimale pe termene care pot ajunge la 49 ani si beneficiezi si de o prelungire a contractului de concesiune pentru inca 25 ani.
Ok, avem fabrica de conserve, acum avem nevoie de materia prima. Pestele. Sa zicem ca cel mai ieftin il gasim din import – dintr-o tara extra-comunitara.
Sa luam ca exemplu o tara din America de Sud. Cumperi pestele congelat de la un furnizor sud-american iar ca sa il aduci in Uniunea Europeana va trebui sa faci formalitati vamale de import dar si sa platesti taxe vamale si TVA statului european unde faci importul.
Din start, costurile cu materia prima incep sa creasca. Pe langa asta ai costul de achizitie si costul transportului pana la destinatie.
Ce solutie ai avea atunci? Nu am uitat ca avem o fabrica de conserve intr-o zona libera, nu-i asa?
Si pentru ca vorbim de Zona Libera Galati, este bine de stiut ca aceasta zona libera are 3 dane fluvio-maritime, containerul frigorific cu pestele congelat de oriunde din lume poate sosi direct la Galati in Zona Libera pe apa, in functie de costuri si de posibilitatile liniei de transport cu care soseste de la locul de incarcare.
Daca nu este posibil transportul pe apa direct la Galati este bine sa stii ca Zona Libera Galati este conectata la sistemul european de transport rutier cu acces la Drumul European E87.
Astfel daca marfa sau containerul se descarca in alt port european – aceasta poate sosi fara probleme prin transport rutier direct in Zona Libera Galati.
Si exista si o a treia optiune de transport. Sa zicem ca pestele congelat este cumparat din Rusia iar cea mai ieftina solutie de transport ar fi transportul feroviar.
Ei bine, aici apare o problema. Stim ca Rusia si tarile ex-sovietice au cai ferate cu ecartament larg spre deosebire de cele europene cu ecartament normal.
Teoretic ar fi o problema sa aduci cu trenul marfa din Rusia in UE. Dar Zona Libera Galati iti poate transforma aceasta problema intr-un avantaj deosebit. Cum ?
Daca nu stiai – poti afla acum ca Zona Libera Galati este probabil singura Zona Libera din Uniunea Europeana care este strabatuta de cale ferata cu ecartament larg – rusesc. Deci – practic – nu vei avea nici o problema in a transporta ieftin si usor marfa din Rusia direct in Zona Libera Galati.
Problemele de transport ale marfii fiind rezolvate, sa vedem acum, ce facem cu pestele congelat care a ajuns in Zona Libera.
Stai un pic, ce fac cu taxele vamale si TVA-ul, te-ai putea intreba. Ei bine, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta lor. De ce?
Pentru ca taxele vamale si TVA sunt exceptate la plata pentru marfurile introduse in Zona Libera Galati in vederea prelucrarii, depozitarii sau comercializarii intre rezidentii Zonei Libere.
Avem fabrica in regim de zona libera, avem stocul de marfa, ce facem in continuare ? Fabricarea produsului finit poate incepe – iar apoi acesta poate fi vandut oriunde in lume direct din Zona Libera Galati.
Si mai trebuie retinut ca, daca folosesti in procesul de fabricatie peste 50% componente ( materii prime, materiale, forta de munca, utilitati, etc ) de originea tarii in care se afla zona libera, poti solicita de la Camera de Comert un certificat de origine. De exemplu produsul finit fabricat in Zona Libera Galati poate deveni produs fabricat in Romania – respectiv in UE.
Depozitare marfuri in regim de zona libera
Intr-o zona libera ai posibilitatea de a face si alte activitati economice decat productia. De exemplu depozitarea si stocarea marfurilor in regim de zona libera.
Cum te poate ajuta acest mod de folosire a regimului de zona libera?
Sa luam un exemplu concret.
Presupunem ca detii o firma care face importuri de produse din state extra-comunitare. In cazul de fata luam ca tara de import Kazakhstan. Ai un contract cu un furnizor de acolo prin care trebuie sa faci importul a 5.000 de tone de produse siderurgice ( tabla si alte produse asemanatoare ).
Cantitatea este mare, dar pretul de achizitie este bun si deja ai clienti carora sa vinzi in Uniunea Europeana. Totusi este vorba de sume mari de bani pe care va trebui sa le asiguri pentru plata taxelor vamale si a TVA ului in momentul in care faci importul.
Desigur, ai putea face importuri mai mici, in functie de vanzarile pe care le ai prin comenzi ferme, insa in acest caz, vor creste costurile cu transportul. Este foarte simplu de vazut ca este mai ieftin sa transporti o cantitate mai mare odata decat sa angajezi transporturi succesive.
Un alt impediment ar fi timpul de transport – si inevitabilele intarzieri datorate distantei si mai ales evenimentelor neprevazute care apar cand aduci marfuri de la o asemena distanta.
Ce poti face in aceasta situatie, pentru a face totusi economii, a reduce costurile operatiunii si in final de a face un profit mai mare. Caci acesta este scopul ultim al unui om de afaceri: maximizarea profitului.
In acest caz cea mai buna solutie ar fi sa realizezi un stoc de marfa si apoi sa vinzi in etape catre clientii tai in functie de comenzi. Da, dar ce faci cu taxele vamale si TVA ul pentru 5000 tone de produse, taxe pe care trebuie sa le platesti chiar inainte de a incepe sa vinzi din marfa? Sunt niste bani blocati.
Ei bine, ai la indemana o solutie pentru a evita blocarea banilor de la inceput pentru tot stocul de marfa. Si aceasta este aducerea si depozitarea intregului stoc de marfa intr-o zona libera.
Luand cazul de fata, presupunem ca te vei folosi de Zona Libera Galati.
De la inceput beneficiezi de mai multe avantaje:
# 1 Fara taxe vamale si TVA
Nu vei plati taxe vamale si TVA cand aduci marfa din Kazakhstan direct in Zona Libera Galati. Mai mult, stationarea marfurilor in interiorul zonei libere nu este limitata in timp. Deci nu vei fi presat de limite de timp sau costuri suplimentare.
# 2 Costuri reduse de transport
Poti opta pentru aducerea marfii pe cale ferata. Direct in Zona Libera Galati – si direct din Kazakstan pe sistemul de cai ferate cu ecartament larg. Toti stim ca transportul feroviar este unul din cele mai ieftine tipuri de transport dupa cel naval. Mai ales ca poti aduce cantitati mari de marfa intr-un singur transport.
# 3 Apropiere de pietele europene de desfacere si de zona Marii Negre.
A avea un stoc de marfa aproape de clienti este un ideal pentru orice comerciant. Nu numai ca reduci costul transportului, dar poti indeplini prompt orice comanda a clientilor. Si un client multumit inseamna comenzi noi pe viitor.
#4 Moduri ieftine de transport.
Marfa ta a venit din Kazakhstan pe calea ferata in depozitul tau din zona libera. De aici insa nu este obligatoriu sa plece tot pe cale ferata si nici pe rutier. Zona Libera Galati ofera acces la Dunare, iar daca ai un lot mai mare de marfa de exportat inspre centrul Europei – Dunarea este un coridor ieftin si comod de transport.
Si iata cateva din modurile in care poti folosi o zona libera in avantajul afacerii tale.
Sper ca aceste informatii iti vor fi utile in deciziile tale de afaceri.
Daca ai intrebari sau sugestii nu uita s apostezi un comentariu.
Ce parere ai ? Ai avut vreodata afaceri derulate cu ajutorul zonelor libere ?