Strategia Dunarii si beneficiile unei cooperari regionale
Cine nu a auzit de Dunare, de frumusetea batranului fluviu dar si a tarilor pe care le strabate. Insa nu foarte multa lumea a auzit ca Dunarea are si o strategie. O strategie care ii poate amplifica atat frumusetea cat si beneficiile pe care le aduce acest „drum fara pulbere”.
La Galati, in perioada 5-6 octombrie 2016, a avut loc cea de-a cincea editie a Conferintei Internationale a Clusterelor.
In cadrul evenimentului s-a desfasurat si conferinta Afaceri.ro Galati, o conferinta cu traditie in zona centrata pe solutii privind procesul intern al afacerilor: marketing, vanzari, modele de antreprenoriat. In acest an, accentul a fost pus pe componenta online a afacerii: prezenta online, optimizare SEO, social media, intr-un cuvant marketing digital.
Dar, in cadrul Conferintei Internationale a Clusterelor – tema principala a fost Strategia Dunarii.
Cred ca acesta a fost motivul esential pentru care am reprezentat Zona Libera Galati si am incercat sa prezint participantilor la eveniment cateva din avantajele si beneficiile pe care le poate oferi activitatea noastra aici la Dunarea de Jos.
Totusi, inainte de a afla de ce e nevoie de o zona libera sau un port liber la Galati, haideti sa trecem in revista ce inseamna Strategia Dunarii.
Ce este Strategia Dunarii ?
Strategia Dunarii ( Strategia UE pentru Regiunea Dunarii – SUERD ) este un mecanism comunitar de cooperare a statelor din zona bazinului Dunarii. Este un nou tip de abordare a politicii de coeziune a UE, o abordare macro-regionala. Strategia macro-regionala ofera solutii comune de abordare a unor probleme comune unor state din regiuni invecinate si cu trasaturi geografice similare.
Pe scurt, problemele vecinilor se pot rezolva mai usor prin solutii locale, intre vecini, cu implicarea acestora, fara a astepta mereu rezolvarea lor de la nivelul central al autoritatii.
Scopul Strategiei este deci – cooperarea statelor din bazinul Dunarii in vederea dezvoltarii economice si sociale.
Este bine de stiut ca aceatsa este a doua Strategie macro-regionala a UE. Prima a fost Strategia EU pentru Marea Baltica, al carei model, adaptat la realitatile zonelor dunarene, a si fost folosit la elaborarea Strategiei Dunarii.
Cum a aparut ideea unei strategii a Dunarii ?
Initiativa politica a acestui mecanism a venit din partea Romaniei si Austriei concretizata printr-o scrisoare comuna la nivel de premieri in iunie 2008.
Ulterior Comisia Europeana a adoptat o Comunicare un Plan de actiune privind Strategia UE pentru regiunea Dunarii ( 2010 ) iar acestea au fost adoptate de Consiliul UE Afaceri Generale ( ministrii de externe ai statelor UE ) in 2011. Consiliul European ( sefii de stat sau de guvern ai statelor membre UE ) a andosat Startegia Dunatii la 24 iunie 2011.
Implementarea strategiei a dus si la elaborarea unei noi platforme de comunicare – un portal in care veti gasi toate informatiile privind SUERD.
Participanti la Stretegia Dunarii
La acest mecanism participa 14 state : 9 state membre UE ( Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria ) si 5 state ne-membre UE( Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina ).
Obiectivele Strategiei Dunarii
Strategia este centrata pe 4 mari obiective :
- interconectarea regiunii Dunarii
- protejarea mediului in regiunea Dunarii
- cresterea prosperitatii in regiunea Dunarii
- consolidarea regiunii Dunarii
Fiecarui obiectiv ii corespund domenii specifice de actiune care sunt grupate in 11 arii prioritare. Fiecare arie prioritara este coordonata de catre 2 state / landuri din cele participante:
A. Interconectarea regiunii Dunarii
- Imbunatatirea mobilitatii si a multimodalitatii
a. cai navigabile interioare; (Austria si Romania)
b. legaturi rutiere, feroviare si aeriene; (Slovenia si Serbia) - Incurajarea energiilor durabile; (Ungaria si Cehia)
- Promovarea culturii si a turismului, a contactelor directe între oameni; (România şi Bulgaria)
B. Protejarea mediului in regiunea Dunarii
- Restaurarea si intretinerea calitatii apelor; (Ungaria si Slovacia)
- Gestionarea riscurilor de mediu; (Ungaria si România)
- Conservarea biodiversitatii, a peisajelor si a calitatii aerului si solurilor (Bavaria si Croatia)
C. Creşterea prosperitatii in regiunea Dunarii
- Dezvoltarea societatii bazate pe cunoastere prin cercetare, educatie si tehnologii ale informaţiei; (Serbia si Slovacia)
- Sprijinirea competitivitatii intreprinderilor, inclusiv dezvoltarea clusterelor; (Croatia si Baden Württemberg)
Investitia in oameni si capacitati; (Austria si Republica Moldova)
D. Consolidarea regiunii Dunarii
- Ameliorarea capacitatii institutionale si a cooperarii; (Austria si Slovenia)
- Conlucrarea in vederea promovarii securitatii si pentru solutionarea problemelor legate de criminalitatea organizata si de infractiunile grave. (Bavaria si Bulgaria).
Ce beneficii aduce participarea Romaniei la Strategia Dunarii ?
- Dezvoltarea calitatii vietii, prin cresterea competitivitatii si a atractivitatii localitatilor dunarene;
- Obtinerea de avantaje economice prin incheierea de parteneriate de afaceri si prin cooperari „incrucisate” intre sectorul public si cel privat;
- Atragerea de investitii in domenii strategice precum infrastructurile de transport, mediu si energie.
- Angrenarea actorilor din România intr-un nou format de cooperare transnationala, care va genera transfer de expertiza si competente la nivelul administratiei locale.
- Contributia la cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale si de investitii ce revin Romaniei.
Sursa : www.mae.ro
Zona Libera Galati – un instrument util Strategiei Dunarii
Revenind la Galati – putem afirma, din nou, ca avem un avantaj geo-strategic. Odata in plus, orasul Galati beneficiaza si de existenta unei zone libere.
Nu ar trebui sa uitam prin Dunare si prin canalul Rin-Main-Dunare se asigura practic o legatura intre Marea Nordului si Marea Neagra – un avantaj imens pentru transporturi ieftine si mai putin poluante. O „alianta” economica a statelor travesate de acest coridor acvatic de transport aduce beneficii tuturor riveranilor.
Daca analizam avantajele si facilitatile oferite de Zona Libera Galati, vom obesrva ca acestea sunt in acord deja cu unele din obiectivele Stretegiei Dunarii.
# In primul rand, Zona Libera Galati este in sine un centru multi-modal oferind acces direct la nu mai putin de 5 modalitati de transport:
- naval fluvial
- naval maritim
- feroviar cu ecartament european
- feroviar cu ecartament estic ( rusesc )
- rutier
# In al doilea rand, prin tipurile de afaceri atrase care sunt in proiect de executie sau isi desfasoara deja activitatea in regim de zona libera:
- afaceri in domeniul cerealelor – terminale cerealiere;
- afaceri in domeniul combustibililor – terminal de combustibili;
- depozite de marfuri generale;
- comercializari intre state non UE si state UE;
- tranzite de marfuri intre statele extracomunitare si cele comunitare;
- antrepozitare.
Concluzii
Avand o afacere lucrativa la Dunare – in mod special la Dunarea navigabila maritim cum este cazul Zonei Libere Galati – puteti profita si de avantajele economice pe teremen mediu si lung pe care Strategia Dunarii le va aduce regiunilor adiacente marelui fluviu.
Iar in cazul in care proiectele de afaceri vizeaza si colaborarea cu statele extra-comunitare – concesionarea de teren in Zona Libera Galati devine o optiune si mai interesanta.
Credeti ca o zona libera v-ar ajuta in planurile voastre de afaceri ? Includ aceste planuri o relatie comerciala cu state aflate in afara Uniunii Europene ? Credeti ca v-ar ajuta un punct strategic de tranzit comercial si antrepozitare la granita de Est a Romaniei ?