Programul de Dezvoltare a Portului Galati – un viitor pentru comertul galatean.
Reprezentantii R.A. Administratia Zonei Libere Galati, au participat azi, 11.09.2015 la conferinta de presa organizata de Compania Națională ”Administrația Porturilor Dunării Maritime” S.A Galați beneficiar al proiectului ”Program Strategic de Dezvoltare a Portului Galați”.
Proiectul va fi realizat de Asocierea ERNST&YOUNG SRL, ERNST&YOUNG BALTIC UAB, SC TRANSPROIECT 2001 SA.
Pna la acest moment au fost realizate Studiul de Piață, Programul Strategic pentru Dezvoltarea Portului Galați, Planul de Acțiune, cu rol major în fundamentarea elaborării unei strategii de dezvoltare a portului Galați pe un orizont de timp cuprins între 2015 – 2035.
Studiul de Piață elaborat de echipa de consultanță a avut ca scop identificarea constrângerilor și decalajelor de dezvoltare existente în port, precum și gradul de atractivitatea a activităților comerciale desfășurate în zona portuară. Studiu de Piață este rezultatul primei etape a proiectului și are ca obiective:
- Identificarea principalilor actori din portul Galați ce alcătuiesc comunitatea portuară și a viziunii acestora;
- Analiza serviciilor portuare oferite și a condițiilor de infrastructură/suprastructură aferente;
- Identificarea și analiza problemelor/constrângerilor cu care se confruntă comunitatea portuară;
- Elaborarea studiului de trafic.
Rezultatele primei etape a proiectului au fost preluate în Planul Strategic de Dezvoltare a Portului Galați, cea de-a doua etapă, pe baza cărora s-au elaborat strategiile de dezvoltare ale portului. Scopul Planului Strategic este de a prezenta viziunea, misiunea și obiectivele pentru dezvoltarea Portului Galați și a întregii comunități portuare, direcțiile strategice de dezvoltare și obiectivele specifice, precum și o listă de proiecte și măsuri care ar trebui implementate pentru atingerea acestora.
Programul strategic de dezvoltare a Portului Galaţi are în vedere:
• Integrarea portului în fluxurile internaționale de mărfuri și pasageri, precum și creșterea
rolului său în îmbunătățirea accesibilității spre Coridorul Trans-European Rin-Main-Dunăre;
• Conectarea la fostul Coridor Pan-European IX si transformarea portului într-un motor de creștere și dezvoltare economică la nivel regional.
În cadrul Planului de Acțiune au fost prioritizate acele proiecte a căror implementare în intervalul 2015 – 2035 vor conduce la o creștere economică regională și locală prin majorarea nivelului de investiții în zonă, stimularea pozitivă a volumului de mărfuri tranzitate prin portul Galați, sporirea numărului de locuri de muncă temporare și/sau permanente.
Planul de Acțiune este structurat în două părți principale: proiecte de infrastructură și măsuri suport.
Proiectele de infrastructură promovate au rolul de a rezolva constrângerile și decalajele identificate în prima etapă a proiectului prin modernizarea / reabilitarea / întreținerea infrastructurii existente, dezvoltarea de infrastructură nouă și stimularea parteneriatului public-privat în realizare de investiții în zona portuară.
Măsurile suport au rolul de a contribui la îndeplinirea obiectivelor trasate prin Planul strategic și sunt orientate în special spre creșterea competitivității portului Galați, îmbunătățirea eficienței operaționale, susținerea eforturilor în vederea atragerii unor noi fluxuri de mărfuri, susținerea dezvoltării conexiunilor portului cu hinterlandul și cu rețeaua de mobilitate urbană, asigurarea conformității cu legislația privind protecția mediului.
Acceseaza mai multe detalii despre proiect
Zona Libera Galati este prinsa in acest Program Strategic de Dezvoltare a Portului Galati, ca entitate furnizor de servicii de baza.
Regia Autonomă Administrația Zonei Libere Galați (AZL)
Regia Autonomă „Administrația Zonei Libere Galați” are ca obiect de activitate administrarea și exploatarea suprafeței declarate zonă liberă. Zona Liberă Galați este un teritoriu delimitat în care investitorii beneficiază de facilități vamale și fiscale pentru activitățile desfășurate. Activitatea de concesionare și închiriere din
zona liberă se desfășoară pe baza de licitație publică.
Principalele avantaje oferite de AZL sunt:
- Avantaj geostrategic, fiind situată la granița de est a UE, la câțiva km de Republica Moldova și Ucraina.
- Excepția de la plata Taxelor vamale și TVA pentru mărfurile introduse în ZL Galați în vederea prelucrării, depozitării sau comercializării între rezidenții ZL Galați.
- Taxele vamale și TVA se plătesc doar pentru mărfurile importate din ZLG.
- Apropiere de centrele industriale ArcelorMittal Galați și Șantierul Naval Damen.
- Oferă acces la toate modurile de transport.
- Concesiuni terenuri pe o perioadă de 49 de ani cu posibilitate de prelungire până la 25 ani.
- Zona Liberă Galați are acces direct la Dunare având un front de acostare de 382 ml organizat în 3 dane fluvio-maritime și la rețeaua națională feroviară (cu ecartament normal şi cu ecartament larg) și rutieră (prin DN 2B/E584).