Multi oameni de afaceri folosesc avantajele regimului de zona libera in operatiuni de import export pentru a maximiza profitul activitatilor economice. Stim cu totii ca zonele libere sunt legate strans de activitatile de import – export si de comert international.
Este un fapt dovedit ca zonele libere de pe glob atrag investitiile lucrative in domeniul productiei, importului, exportului si distributiei de bunuri. Zona libera este un spatiu in care bunurile sau marfurile pot fi importate, manipulate, fabricate sau prelucrate, apoi re-exportate fara interventia fiscala a autoritatilor vamale. Doar atunci cand bunurile sunt distribuite consumatorilor sau clientilor din tara in care se afla acea zona libera, acestea pot deveni subiect al datoriilor vamale ( taxe vamale, TVA, etc ).
Scopul principal al zonelor libere este de a reduce interventia fiscala a statelor si a granitelor dintre ele in fluxul comercial dar si abilitatea de a oferi un spatiu de prelucrare si manufacturare la intersectia marilor cai comerciale. Pe de alta parte, zonele libere ofera avantajul simplificarii procedurilor vamale la import-export, dar si acela al prelucrarii, fabricarii de bunuri si depozitarii lor in afara unui spatiu vamal national – care este supus taxarii.
O prima caracteristica a zonelor libere este asezarea acestora in calea rutelor comerciale globale.
Daca privim dispunerea zonelor libere la nivel global, putem observa ca zonele libere se afla exact acolo unde traficul de marfuri si activitatile economice sunt mai intense:
- Africa – Tanger – imediat langa stramtoare Gibralatrului ;
- Egipt – Alexandria si Port Said – in zona Canalului Suez;
- China – Shanghai, Tianjin, Guangdong – zone de coasta si porturi importante
- Emiratele Arabe Unite – zonele libere de la Ras Al Khaimah, Ajman, Dubai, Jebel;
- Yemen – zona libera din portul Aden – locatie importanta a traficului naval comercial mondial;
- Irlanda – zona libera din Shannon – chiar prima zona libera infiintata in anul 1959
- Panama – Zona Libera Colon – cu legatura directa la Canalul Panama
- Statele Unite ale Americii : zona libera din Miami;
- America de Sud – une fiecare stat are cateva zone libere
Romania are zone libere la Arad, Giurgiu, Braila, Galati, Sulina si Constanta.
Lista completa a zonelor libere din lume cuprinde cateva mii de astfel de zone in circa 116 state.
Ce activitati poti face avand o afacere intr-o zona libera?
Practic cam orice tip de activitate economica. Bineinteles, in afara celor interzise de lege, cum ar fi vanzarile de armament sau substante si materiale interzise.
1.Fabricarea
Este, poate, pe primele locuri privind importanta activitatilor economice. Este si una din cele mai vechi activitati umane – poate si prima aparuta in dezvoltarea speciei umane, diferentiind-o celelalte specii.
Fabricarea implica folosirea unor materii prime si materiale si transformarea lor, printr-un proces tehnologic, intr-un produs nou. Fabricarea de produse in zona libera poate fi legata si de alte activitati complementare: conditionare, prelucrare, reparare, dezmembrare.
Atunci cand fabricarea are loc intr-o zona libera, sa presupunem pentru acest caz, Zona Libera Galati, ea poate aduce o serie de avantaje producatorului.
- in primul rand, producatorul poate aduce materii prime si materiale de oriunde din lume si le poate importa direct in zona libera in care lucreaza fara sa plateasca taxe vamale si/sau TVA; de la bun inceput beneficiaza de costuri mai reduse cu materia prima.
- se poate folosi forta de munca calificata si la costuri convenabile existenta in arealul zonei libere. Daca ne gandim la Zona Libera Galati – potentialii producatori vor gasi cu siguranta forta de munca calificata in arealul Municipiului si Judetului Galati datorita faptului ca aici exista un centru industrial important ( Combinat Siderurgic, Santier Naval ) dar si universitar ( Universitatile „Dunarea de Jos” si „Danubius”)
- in procesul de productie, un producator poate folosi marfuri de origine straina ( sa zicem extra-comunitara – din afara Uniunii Europene). Tinand cont ca Zona Libera Galati se afla in Romania – deci in Uniunea Europeana, produsul finit fabricat va trebui importat in orice tara din UE cu plata taxelor vamale corespunzatoare. Dar daca in procesul de productie, antreprenorul foloseste materii prime, materiale, forta de munca si utilitati de origine romaneasca ( in cuantum de peste 50% ) poate solicita certificat de origine asupra produsului finit si, astfel, acesta poate deveni produs „made in UE”.
2. Depozitarea bunurilor din import
Depozitarea presupune pastrarea unor cantitati apreciabile de marfuri in spatii adecvate pe perioade lungi de timp. Depozitarea in zona libera are o importanta deosebita pentru ca aduce avantaje comerciantului sau producatorului.
- poti depozita o cantitate mare de marfuri sau materii prime importate pe care le folosesti in procesul de productie in interiorul sau exteriorul zonei libere. In ambele cazuri profiti:
# pentru ca poti aduce cantitati nelimitate de bunuri in vederea depozitarii in interiorul zonei libere. Bineinteles – daca exista sau detii spatii suficient si adecvat depozitarii;
# apoi importul marfurilor de oriunde din lume intr-o zona libera este scutit de plata taxelor vamale si a TVA-ului;
# daca scoti (export) marfa/bunurile din depozitele pe care le ai in zona libera, platesti taxe vamale si TVA doar pentru acea cantitate scoasa.
3. Vanzarea-Cumpararea de bunuri.
Una din cele mai lucrative activitati ce se pot desfasura intr-o zona libera.
Este legata de mai toate celelalte activitati economice si este practic scopul final al acestora. Faptele de vanzare – cumparare sunt generatoare de profit si sunt motorul activitatii comerciale in general.
Atunci cand aceasta activitatate este legata si de import export – mai ales din si catre spatii din afara Uniunii Europene, comerciantii pot avea un avantaj daca aceste activitati sunt derulate in regim de zona libera.
Vanzarea – cumpararea in zona libera este mai mereu legata si de alte activitati conexe: manipulare, sortare, masurare, ambalare, etichetare, expertizare.
4. Organizarea de expozitii
Atunci cand se organizeaza expozitii internationale, un loc ideal de desfasurare al acestora este o zona libera. Motivul este evident. In cadrul expozitiilor se aduc diverse bunuri si materiale din diferite regouni ale lumii pentru a fi expuse si prezentate participantilor interesati.
Importul acestora in zona libera unde are loc expozitia este usoara de avantajul lipsei taxelor vamale si TVA. La finalul expozitiei – exponatele se exporta in tarile lor de origine doar cu respectarea unor simple formalitati.
5. Transport si expeditii internationale si interne legate de import export.
Intr-o zona libera se trafica bunuri din si catre diverse regiuni ale globului. Traficul de marfuri folosite atat in procese de productie cat si in activitati de comert este apreciabil.
Doar urmarind traficul de nave maritime si/sau fluviale care strabat oceanele lumii la un moment dat poti ramane cu un sentiment de cel putin uimire. Zeci de milioane de tone de marfuri sunt incarcate pe nave si sunt mutate de la un punct la altul pe intreaga planeta.
Studioul de jurnalism digital si vizualizare date Klin impreuna cu University College of London’s Energy Institute au dezvoltat un proiect de estimare a emisiilor de CO2 datorate transportului naval. Rezultatele proiectului sunt uimitoare.
Practic poti vizualiza sute de milioane de nave incarcate cu marfuri diverse pe intreg parcursul anului de refrinta al proiectului – 2012.
Observati anumite noduri sau zone mult mai aglomerate ? Acelea sunt marile porturi sau zone de tranzit ale comertului mondial. Si da, exact cam prin acele portiuni se afla si cate o zona libera sau cate un port liber.
Pe langa concluzia ingrijoratoare a studiului ( emisia tot mai mare de CO2 cu efecte grave asupra planetei ) putem observa ca firmele de transport si de expeditii de marfuri beneficiaza de locarea lor in zonele de trafic intens, deci si in zone libere.
Concluzii
Iata doar cateva din cele mai importante activitati economice care se pot desfasura intr-o zona libera.
In lumea comerciala din ce in ce mai rapida si mai abundenta de astazi pare tot mai dificil sa adaptezi o afacere nevoilor consumului global. Totusi, zonele libere pot oferi inca unele avantaje antreprenorilor calculati scutind unele costuri de operare.
Sunt din ce in ce mai putine terenuri libere pentru construit noi obiective industriale sau comerciale in cadrul oraselor. Taxele ridicate si normele de zgomot, poluare sau arhitectonice sunt piedici in plus pentru constructia unor obiective industriale. Zonele libere sunt, din acest punct de vedere o solutie optima pentru oamenii de afaceri sau dezvoltatorii industriali.
Zona Libera Galati – desi se afla in interiorul continentului si nu la un port maritim, are avantajul ca este localizata exact pe cursul fluviului Dunarea – care este navigabil atat de nave maritime cat si de nave fluviale. Dunarea este un coridor important de transport european – facand legatura dintre Marea Neagra si Marea Nordului prin canalul Rin – Main – Dunare. O afacere dezvoltata in productie – depozitare sau comert in Zona Libera Galati poate aduce reale beneficii investitorilor.
Ce opinie aveti despre desfasurarea unei activitati in regim de zona libera? V-ati intalnit cu probleme legate de importul marfurilor extracomunitare? Credeti ca o zona libera v-ar fi utila dezvoltarii afacerilor ?